"...Z góry zaznaczam, że nie identyfikuję się z opcję PiS - chociaż to też Polacy jak każdy z nas, a nie wrogowie..." Darek czy PiS ma jakiś monopol na patriotyzm?
Maciek i Niemcy, i kacapy mają swoją politykę historyczną którą mocno lansują z dobrym skutkiem vide Niemcy - największe ofiary II W. Ś. i kacapy jako "wyzwoliciele" połowy Europy + wszystkich zegarków i rowerów jakie im się nawinęły. Jak my chcemy prowadzić własną politykę historyczna to zaraz podnosi się krzyk, wmawia nam się że to ciemniactwo, chamstwo, prostactwo, zacofanie, ksenofobia itd. itd. Wcale nie trzeba czekać bo w Rosji już pojawiły się głosy tamtejszych historyków, że to Polska jest winna wybuchu II W.Ś. bo nie chcieliśmy zgodzić się na żądania Hitlera. No i jeszcze ci tajemniczy naziści? Zawsze myślałem, że Heinkle, Junkersy czy Messerschmity produkowane były w Niemczech a nie w jakimś mitycznym Nazilandzie. Ja wiem,że to nie miejsce i czas ku temu ale pozwolę sobie zacytować urywek jednej z dyrektyw Wielkiego Językoznawcy, Przyjaciela Polaków tow. Stalina już po egzekucji polskich oficerów, i odkryciu ich grobów w 1943 r. która zalecała: "Gdy obstrukcjoniści staną się zbyt irytujący, nazwijcie ich faszystami, nazistami albo antysemitami. Skojarzenie to, wystarczająco często powtarzane, stanie się faktem w opinii publicznej". Zestawcie to sobie z tym, co media pisały i mówiły o Marszu Niepodległości 11.11.2011. Wg. mnie nazwanie kogoś faszystą tylko dla tego,że manifestuje w ten czy inny sposób swój patriotyzm swoja polskość to oznaka braku podstawowej wiedzy historycznej i ignorancja. W jaki sposób Biało-Czerwona może kojarzyć się z faszyzmem? Gdzie rózgi liktorskie i brunatne koszule? :shock: Przepraszam poniosło mnie trochę! :twisted: